BAKLA
FRESH FAVA WITH OLIVE OIL
Ingredients:
- 2 lb of fresh fava
- 1 medium onion ( chopped )
- 6 cloves of garlic ( chopped )
- 1 tbsp of tomato paste
- 1/2 tbsp of red pepper paste
- 2 tbsp of olive oil
- 1+ 1/2 cups of boiling water
- salt
Garlic yogurt:
- 1 cup of plain yogurt
- 2 garlic ( minced )
- salt
Wash favas and cut the ends off. Cut them into 1-inch bite sizes. Take olive oil, chopped onion, and chopped garlic in a large pot. Saute onion over medium heat until tender. Add boiling water, tomato paste, red pepper paste , and favas into the pot and stir. Bring it to the boil and turn the heat down to low. Stir occasionally and add more boiling water if it is necessary. Simmer 30 minutes or until favas are tender. Turn the heat off and add salt.
For the garlic yogurt, take yogurt in a small mixing bowl and add minced garlic and salt in it and stir.
Serve it with garlic yogurt on top at room temparature.
That looks so good!
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Iffet, biz hep ayni sebzeleri tercih ediyoruz galiba :) Birkac ay once ben de ilk kez taze bakla yapmayi denedim. Aldigim cok taze degildi sanirim cunku kenarlardan iplik gibi cikan seyler hosuma gitmedi. Senin yaptigin cok guzel gorunuyor. Salcali da guzel olmustur. Ellerine saglik.
ReplyDeleteNihalcigim,
ReplyDeleteAslinda ben tarifte belirtmegi unutmusum ama benim aldigim baklada senin bahsettigin gibiydi. Iyice ayiklayinca yerken problem olmuyor aslinda. Ben baklayi gorunce taze mi degil mi hic bakmadan aliyorum. Burada bulmak pek kolay olmuyor da.
Tarife gelince; acikcasi benim bakla icin bildigim tek tarif bu, annemin tarifi. Tavsiye ederim sarimsakli yogurtla cok lezzetli oluyor.
Iffet
Iffet
Iffetcim,
ReplyDeleteTaze baklayi nereden buldun merak ettim. Ben buradaki marketlerde pek bulamiyorum.
Ellerine saglik cok leziz gorunuyor.
Hayriye,
ReplyDelete"Harris Teeter" adli bir market var burada. Orada buldum ben de. Umarim bulursun canim.
Iffet