Monday, July 19, 2010

FIRIN YAPMASI
































SPICY BULGUR & MEAT PATTIES

Makes 12 patties.

Ingredients:
  • 1 cup of extra fine bulgur
  • 3/4 cup of boiling water
  • 1/2 lb ground beef
  • 1/2 cup of olive oil
  • 1 small size of onion
  • 2 tbsp of pepper paste
  • 1 tbsp of tomato paste
  • 2 tsp of ground dried mint
  • 1 tsp of ground cumin
  • 1 tsp of ground chili pepper
  • 1/2 tsp of ground black pepper
  • 1 tbsp of salt
Take bulgur in a large mixing bowl and pour the boiling water on it and mix. Cover the lid and let it rest for 15 minutes. Take bulgur and the other ingredients in a bowl of food processor and process it for 15 minutes or until it is well combined.
Take small part ( about the size of a lemon ) of mixing and give them a shape of small ball and make it flat with your palms.Place a baking paper on a baking sheet. Place all the patties on the baking paper. Preheat the oven 
450F. Bake them for 25 minutes or until they are golden brown.  
It can be served warm or cold. I prefer to eat mine cold with a cup of Turkish tea.

9 comments:

  1. Mmmhhh, a fantastic combination! That recipe is awesome. I bet those patties are delicious!

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  2. Selamlar canim,
    ayranda varsa yaninda hemen geliyorum Amerikaya, bayilirim firin yapmasina ellerine saglik, sevgiler....

    ReplyDelete
  3. Selamlar Iffetcigim,
    önce senden izin istiyecektim ama süpriz olsun insallah kizmaz dedim. Sana haber edecektim, ama postu yazip yemege falan kalkinca unuttum. Simdi yorumunu görünce cok sevindim, seniki kadar güzel yapamadimsada, tadi nefisti, ellerine saglik.
    Benim yaban mersininin cogunu yemistim, az kaldigi icin o kadarla yaptim::))
    Sevgiler....

    ReplyDelete
  4. Merhabalar, bloğunuzu anneminkızıyım, arkadaşımdan öğrendim, iyi ki de öğrenmişim... Bu tarifi çok sevdim, çok değişik ve sağlıklı bir tarif olmuş, akşama ne yapacağım diye düşünürken ilaç gibi geldi vallahı. yanında bol yeşil salata ile ne güzel olur değil mi?
    Foodbuzz'a üyeymişsiniz oradan da takip ederim artık sizi:))
    Ellerinize sağlık, sevgiler...

    ReplyDelete
  5. Sevgili Dokuzuncubulut,
    Kesinlikle yesil salata ile guzel olur. Alternatif olarak ayranla sunulabilir ama benim tercihim buzdolabinda bir gun bekledikten sonra cayima eslik etmesi:)
    Iffet

    ReplyDelete
  6. Merhaba Iffet...bu tarif bana cok tanidik geldi. Mukemmel gorunuyor gercekten. Annem bunu icli kofteden artan bulgur kaldiginda yapardi ama firin yerine mangalda pisirirdi. Birkac kez ben de firinda denedim ama bazen cok kuru olabiliyorlar. Ellerine saglik, canim cekti simdi :)

    ReplyDelete
  7. Evet Nihal, eger cok kizgin firinda pismezse kuruyabiliyor. Keske sana ikram etme sansim olsaydi:)
    Iffet

    ReplyDelete
  8. I've made these several times and they are delicious! So easy and quick to make.

    ReplyDelete
  9. I've made these several times already and they are delicious warm or cold. Thanks for the recipe!

    ReplyDelete